EFES MÜZESİ

BURADASINIZ: ANA SAYFA » MÜZE » ESERLER

YAMAÇ EVLER VE EV BULUNTULARI SALONU

Müzenin girişinde yer alan bu ilk salonda, Efes Yamaç Evler kazılarında bulunan, çoğunluğu Roma Dönemi’ne ait eserler sergilenmektedir. Solda evlerin plan ve kazı fotoğrafları, Sağlık Tanrısı Asklepios ve kızı Hygeia’nın heykelleri ile yanındaki birinci vitrinde tıp ve kozmetik ile ilgili eserler, tartı ve ağırlıklar, fibulalar, takılar bulunmaktadır. İkinci vitrinde ev kültü ve kullanım eşyaları yer almaktadır. Tanrı ve imparator büstleri, figürinler, kandiller ve oyuncaklar sergilenmektedir. Cam tepsi ise dikkate değer ilginç eserlerdendir. Salonun sol köşesinde Sokrates Odası olarak adlandırılmış, bir ev köşesinden getirilen freskli duvardaki niş içinde Avcı Artemis heykeli ve sol yanında Sokrates başı ve freski bulunmaktadır.

Menandros

Salonun sağında İmparator Marcus Aurelius büstü, Bereket Tanrısı Priapos heykeli, vitrin içinde Bes figürini, Rahip ve Rahibe başları, oyun yazarı Meandros’un büstü, İmparator Tiberius ve annesi Livia’nın portreleri ile orijinal buluntu durumuna göre yerleştirilmiş bronz yılan ve salonun çıkışında vitrin içinde Mısırlı rahip heykelciği bulunmaktadır. Salonun ortasında evlerde kullanılan sehpa, tabure, küvet gibi eşyalar ile İmparator Traian’ın doğulu barbarlar ile yaptığı savaş ve hazırlıkların üç bölüm halinde gösterildiği fildişi friz grubu salon ortasında sergilenmektedir.

Priapos

Rahip ve Rahibe Başı

Tiberius ve Livia

Traian Firizi

Yamaç Evler Salonu

Asklepios

Avcı Artemis

Cam Tepsi

Marcus Aurelius

Mısırlı Rahip Heykelciği

ETKİNLİKLER & DUYURULAR

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olmak için tıklayınız.

E-posta üyeliği ile yeniliklerden haberdar olun.