EFES MÜZESİ

BURADASINIZ: ANA SAYFA » MÜZE » TARİHÇE

EFES MÜZESİ

Selçuk ilçe merkezinde bulunan Efes Müzesi, içerdiği eserler, sergi salonları, ziyaretçi kapasitesi ve kültürel etkinlikleri ile nadir olan yerel müzelerdendir. Bütün sene boyunca açık tutulan müzede, büyük bölümü Efes kazıları, St. Jean Kilisesi, Artemision, Belevi Mezar Anıtı ve yakın çevredeki diğer ören yerlerinden getirilen, Efes ve Anadolu arkeolojisi için çok önemli olan eserler sergilenmektedir. Müzeye bağlı birimlerle birlikte müzemizin ziyaretçi sayısı iki milyonu aşmaktadır.

Efes’te ilk yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılan eserler İzmir, İstanbul, Viyana ve Londra müzelerine götürülmüştür ve günümüzde bu müzelerde sergilenmektedir. Cumhuriyet’ten sonra ise yeni buluntuların tek bir yerde toplanması kararı alınmıştır ve ilk olarak 1929 yılında Selçuk’ta bir depo oluşturulmuştur. Kazılarda bulunan ve çevreden toplanan eserler buraya getirilmiştir. 1964 yılında bugün kullanılan müzenin güneyindeki bölümün inşası tamamlanmış ve eserler sergilenmeye başlanmıştır. Birkaç salondan oluşan bina, kazılardan getirilen eserler için yeterli gelmediğinden 1976 yılında kuzey bölümü inşa edilerek genişletilmiştir. Günümüzde Efes Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya (Arasta) olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

Efes Müzesi koleksiyonlarında yaklaşık 60.000 eser bulunmakta ve her yıl sürdürülen arkeolojik kazılar, çevre araştırmalarında bulunanlar ve çevre halkından bağış yoluyla bu sayı daha da artmaktadır. Müzede sergilenen eserler MÖ 7. Binden başlayıp Prehistorik, Myken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine kadar uzanır. Müzede sergileme klasik kronoloji takip etmeksizin, eserler buluntu yerlerine göre düzenlenmiş salonlarda sergilenmektedir. Bu teşhir alanları Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Çeşme Buluntuları Salonu, Yeni Buluntular Salonu, Büyük Avlu, Mezar Buluntuları Salonu, Artemis Salonu, İmparator Kültleri Salonu, Ön Bahçe, Arasta Bölümü Saadet Hatun Hamamı bölümlerinden oluşur. Arasta bölümü sürekli açık tutulmamakta, talep gelmesi halinde ziyarete açılmaktadır. Ayrıca belirli sürelerle çağdaş sanat ürünlerinin ve konulu sergilerin yapıldığı bir sanat galerisi vardır.

Üç adet Efes Artemisi heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı, Efes Müzesi'nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazılarıdır.

KÜTÜPHANE

Efes Müzesi 3939 adet kitabı barındıran iyi bir kütüphaneye sahiptir.  Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanındaki kitapların ağırlıkta olduğu kütüphanemiz, Türk ve Batı Edebiyatı Klasikleri ile süreli yayınları içermektedir. Hafta içi her gün açık olan kütüphanemiz, öğrencilere, akademisyenlere, konuyla ilgili kişilere ve müze personeline hizmet vermektedir.

ETKİNLİKLER & DUYURULAR

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olmak için tıklayınız.

E-posta üyeliği ile yeniliklerden haberdar olun.